DOKTORKA MARIE SVATOŠOVÁ PŘEDNÁŠELA V KATOLICKÉM DOMĚ V DAČICÍCH


DSC02664Přednáška paní doktorky Marie Svatošové, zakladatelky prvního lůžkového hospice v České republice, s tématem „Hospice a umění doprovázet“ proběhla v dubnu v Dačicích v prostorách Katolického domu.

Přednáška je součástí prezentace projektu hospice Mezi stromy pro Vysočinu. Měla přiblížit široké veřejnosti problematiku doprovázení nevyléčitelně nemocných a umírajících v prostředí hospice.

Doktorka Marie Svatošová je česká lékařka, spisovatelka a publicistka. Zároveň je zakladatelka a vůdčí osobnost českého hospicového hnutí. Nyní je i odbornou garantkou projektu lůžkového hospice Mezi stromy pro Vysočinu.

DSC02658Partnery přednášky bylo Sdílení, o. p. s., Rodinné centrum Křižovatka a Katolický dům Dačice, v jehož prostorách se vše odehrálo.

Výtěžek z dobrovolného vstupného činil 2 438 Kč. Částka podpoří vznik lůžkového hospice na Vysočině.

Hospic je místo, kde lidé mohou prožít konec svého života v důstojných podmínkách a kde budou vnímáni jako plnohodnotné lidské bytosti, jimž je věnována komplexní péče týmem odborníků (lékaře, zdravotní sestry, psychoterapeut, sociální pracovník, duchovní).

Takové místo na Vysočině stále chybí a Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy usiluje o to, aby se tDSC02659ato situace změnila.

„Zemřít doma považujeme za nejlepší možnou alternativu pro člověka, který je na konci své životní cesty. K tomu však nemá podmínky každý,“ uvedla Ludmila Novotná ze spolku Mezi stromy. „Pro ty, kteří doma dožít nemohou, bychom měli mít alternativu hospice. Lůžkový hospic je hned druhou nejlepší možností, kterou můžeme zvolit pro důstojné umírání. Věříme, že hospic by mohl být dostupný i lidem z Dačic a okolí, i když se již jedná o Jihočeský kraj,“ řekla závěrem Novotná.

 

Přednáška M.S.Dačice