Přednáška Hospice a umění doprovázet v Třebíči


Přednáška v Pelhřimově

Ve středu 17. května proběhne ve spolupráci s Katolickým gymnáziem v Třebíči přednáška paní doktorky Marie Svatošové, zakladatelky prvního lůžkového hospice v České republice. Zvána je veřejnost.

Doktorka Marie Svatošová je česká lékařka, spisovatelka a publicistka. Zároveň je zakladatelka českého hospicového hnutí.

Přednáška je součástí prezentace projektu hospice Mezi stromy pro Vysočinu. Má přiblížit široké veřejnosti problematiku doprovázení nevyléčitelně nemocných a umírajících v prostředí hospice.

„Hospic je místo, kde lidé mohou prožít konec svého života v důstojných podmínkách a kde budou vnímáni jako plnohodnotné lidské bytosti, jimž je věnována komplexní péče týmem odborníků – lékaře, zdravotní sestry, psychoterapeuta, sociálního pracovníka a duchovního,“ uvedla Ludmila Novotná ze spolku Mezi stromy. Takové místo na Vysočině stále chybí a Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy usiluje o to, aby se tato situace změnila.

„Na Vysočině je pěkně se rozvíjející síť domácích hospicových služeb. Zemřít doma považujeme za nejlepší možnou alternativu pro člověka, který je na konci své životní cesty,“ řekla dále Novotná. „Pro ty, kteří doma dožít nemohou, bychom měli mít alternativu lůžkového hospice. Ten je hned druhou

Přednáška v Havlíčkově Brodě

nejlepší možností, kterou můžeme zvolit pro důstojné umírání. Ve všech krajích kromě Karlovarského a Vysočiny tato zařízení již fungují. Hospic by měl sloužit těm, kteří nemohou zemřít ve svém domácím prostředí a v tuto chvíli umírají v nemocnicích. Ty nemohou poskytnout takovou péči, kterou umírající člověk potřebuje. Byla by tak doplněna v tuto chvíli neúplná mozaika hospicový služeb na Vysočině, “ řekla závěrem Novotná.

Lůžkový hospic by měl pravděpodobně stát v Jihlavě. Město přislíbilo pozemek Pod rozhlednou na Lesnově.

Přednáška „Hospice a umění doprovázet“ se uskuteční ve středu 17. května 2017 od 16 hodin v aule Katolického gymnázia Třebíč (Otmarova 30/22). Dobrovolným vstupným mohou posluchači podpořit vznik lůžkového hospice pro Vysočinu.