hospic mezi stromy


Služby hospice

Hospic je zdravotně sociální zařízení, které se věnuje péči o nevyléčitelně nemocné a umírající. Je zde poskytována paliativní péče, což je komplexní, aktivní a na kvalitu života orientovaná péče poskytovaná pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo konečném stadiu.

Cílem péče v hospici je

  • zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání,
  • zachovat pacientovu důstojnost a maximální kvalitu života,
  • respektovat přání pacienta,
  • poskytnout podporu jeho blízkým,
  • to vše v soukromí a důstojném prostředí.

Kdo v hospici pracuje?

V hospici pracuje multidisciplinární tým odborníků.

Tento tým tvoří lékaři, zdravotní sestry, psycholog / psychoterapeut, sociální pracovník a duchovní.

Multidisciplinární přístup umožňuje péči o člověka jako o celistvou bytost – z biologického, psychologického, sociálního i spirituálního pohledu.

Cílem je zajistit co nejkvalitnější odbornou péči o nemocného a jeho rodinu a vytvořit zde takové prostředí, aby nemocný spolu s rodinou prožil závěrečné období života v pokojném, důstojném, láskyplném a kultivovaném prostředí, které hospic nabízí.

Návštěvy v hospici

Návštěvy pacientů jsou možné 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Domácí mazlíčci mají vstup povolen, pokud nebudou rušit jiné pacienty a plynulý chod zařízení. Blízcí nemocného mají možnost ubytování  na přistýlce v pokoji pacienta, jednorázově či dlouhodobě.

Platba pacienta v hospici

  • Poplatek pacienta činí 500 Kč/den. Hradí se na měsíc předem.
  • Zdravotní péče pacienta je hrazena zdravotními pojišťovnami. Poplatek pacienta pokrývá služby, které nejsou hrazeny pojišťovnami (sociální služby, nadstandartní vybavení pokojů, TV, WIFI…)
  • Příspěvek na péči náleží hospici.
  • Ubytovaná osoba blízká zaplatí 200 Kč/noc, má možnost si objednat stravu (100 Kč oběd, 50 Kč snídaně, 50 Kč večeře).
  • Ze závažných sociálních důvodů lze poplatek snížit.

Co si vzít s sebou do hospice

  • Doklady – občanský průkaz a kartičku zdravotní pojišťovny. Informace o příspěvku na péči (rozhodnutí o přiznaném příspěvku na péči).
  • Léky, které má pacient předepsané odborným lékařem.
  • Kompenzační pomůcky, které pacient běžně používá (berle, hůl, naslouchadlo apod.).
  • Toaletní potřeby, které pacient běžně používá – mýdlo, šampon, zubní kartáček, zubní pastu, toaletní papír, vlhčené ubrousky, potřeby na holení. Pacienti se zubní protézou přípravky na čištění protéz, fixační krémy, nádobu na ukládání protézy na noc. Další hygienické prostředky, na které jsou pacienti zvyklí z domova (tělová mléka, krémy, parfém, oleje).
  • Minimálně jedno kompletní oblečení, pyžamo, noční košile, volná bavlněná trika, pohodlné oblečení pro pobyt venku (i ležící pacienti mohou za hezkého počasí pobývat na terase nebo v blízkém okolí hospice), domácí oblečení, domácí obuv na přezutí. Čas v hospici není nutné trávit v nočním prádle.
  • Oblíbené doplňky stravy – šťáva, káva, mléko, cukr či umělé sladidlo, jogurty, sušenky, džusy, limonády.
  • Oblíbené drobnosti, které pacientovi připomenou domov (obrázky, polštářky, rádio, apod.)

Jak vypadá prostředí hospice

V hospici je 18 jednolůžkových a 1 dvoulůžkový pokoj, každý má vlastní sociální zařízení, vnější žaluzie, ledničku, přistýlku, TV, Wi-Fi. Z každého pokoje je možné vyjít na terasu. Dále je k dispozici společenský prostor, kaple, zahrada, kuchyňský kout s mikrovlnnou troubou a rychlovarnou konvicí.

Dotazy na kontaktech

Foto – průvodce hospicem:

Žádost o přijetí

Žádost o přijetí do lůžkového hospice může podat nemocný, jeho blízcí, ošetřující lékař, praktický lékař nebo sociální pracovník.

Žádost vyplňte online ve formuláři, nebo si ji stáhněte v pdf a zašlete mailem na info@hospicmezistromy.cz, případně poštou. Kompletní vyplnění žádosti nám pomůže při jejím zpracování a zajistí plynulý proces hospitalizace.

Žádost obsahuje část, kterou vyplní pacientův lékař. Může být nahrazena aktuální lékařskou zprávou, což je poslední propouštěcí zpráva z nemocnice nebo od ošetřujícího lékaře, která umožňuje vyhodnotit stav pacienta.

Pokud potřebujete s vyplněním žádosti pomoci, obraťte se na nás na našich kontaktech.

Pokud na Vaši žádost nezareagujeme do 3 dnů, kontaktuje nás prosíme, abychom se ujistili, že k nám žádost dorazila.

Více informací o tom, pro koho je hospice určen a jakou péči nabízíme, najdete výše.

Tým

Tým pro lůžkový hospic se nyní připravuje a bude na web doplněn se zahájením provozu. Do té doby můžete v případě zájmu kontaktovat vedení spolku.

Odborní garanti projektu

MUDr. Viola Svobodová

Zakladatelka hospice sv. Alžběty v Brně, kde 12 let působila jako primářka.

„To, čeho dosáhl člověk v životě, třeba postavení, majetku, je najednou ničím proti vztahům, které prožil. Život je o vztazích, v nich je vlastně smysl života,“ Viola Svobodová

MUDr. Miloslava Straková

MUDr. Mgr. Magdalena Chvílová Weberová